otrdiena, 2023. gada 9. maijs

10.Jauniešu Saeima 21.04.2023.



 Noteikti palikšu Latvijā!
       Zemgales vēlēšanu apgabalā startēja un Jauniešu Saeimā iekļuva arī Tumes pamatskolas 9.klases skolniece Līva Strautiņa. Viņa par iespēju šādās "vēlēšanās" startēt skolā uzzinājusi tikai pirms mēneša."Mums bija Karjeras diena, un tās laikā tikāmies ar skolas absolventiem. Mani iedvesmoja Lauras Karatajevas karjeras stāst. Viņa atzina, ka pati reiz piedalījusies (4.Jauniešu Saeima, 2014.). Pēc šīs tikšanās iegāju mājas lapā, paskatījos, kas tas ir, un šķita, ka ļoti interesanti. Skolas direktora vietniece Daiga palīdzēja pieteikties, un, kad nosacījumi bija izpildīti, izrādījās, ka arī es tiku Jauniešu Saeimā," notikušā priekšvēsturi skaidro Līva. Idejas jeb problēmas, par ko piedāvājusi diskutēt Jauniešu Saeimā, bija saistītas ar sabiedrības saliedēšanu, kā arī par to, kā veicināt jauniešos līdzjūtību jeb empātijas spēju attiecībā pret dažādām sociālām grupām, tādējādi mazinot vai pat novēršot iespējamo mobingu."Manuprāt, tā ir liela mūsdienu problēma, un jaunieši nemaz neapzinās, cik tas patiesībā ir nopietni.Novērots, ka bieži vien jauniešiem, kuri cieš no mobinga, ir bail iet pie pieaugušajiem, skolotājiem. Iespējams, tas tādēļ, ka saprast situāciju jauniešu kolektīvā, vidē un palīdzēt mobinga skartajiem no malas nereti ir ļoti grūti. Tieši tādēļ šķiet vēl svarīgāk vispirms par to stāstīt un runāt tieši ar pašiem jauniešiem, lai viņi saprot, cik tas ir slikti,"tā savu izvēli skaidro Līva.Rīgā, piedaloties komiteju sēdēs un vērojot Saeimas darbu, sastapusi arī daudzus līdzīgi domājošos, ar viņiem Līva turpina sazināties joprojām.
      Vaicāta, kura joma pašai tuvāka un kur plāno turpināt mācības, Līva atklāj, ka ir aktīva Latvijas Mazpulku vadītāja un šogad izlaidumā saņems Goda apbalvojumu un Sudraba karotīti. "Savu nākotni noteikti saistu ar Latviju - te palikšu. Mācīšos vidusskolā, lai tālāk varētu studēt medicīnu. Vēlētos kļūt par ārsti, bērnu ārsti"- tā Līva. Savukārt, vēlreiz atgriežoties pie tā, kas iegūts, piedaloties Jauniešu Saeimā, viņa atzīst, ka tā bijusi lieliska iespēja izmēģināt, kā aizstāvēt savas idejas. Bet pieredze bijusi jau iepriekš - gan darbojoties skolas parlamentā, gan arī Mazpulkā.
       Saviem vienaudžiem valsts svētkos Līva novēl aktīvi iesaistīties mūsu Latvijas izaugsmē - arī izsakot savas idejas, domas par to, kā dažādas lietas būtu iespējams uzlabot. Un, kā meitene uzskata, jo pārliecinošāk tās tiks izteiktas un būs pietiekami pamatotas, jo vairāk jaunieši arī tiks uzklausīti, ņemti vērā. "Bet Latvijai novēlu - Saules mūžu!"

avots - Neatkarīgās Tukuma Ziņas, 03.05.2023., L.Trēde, Neatkarības dienā - ar nākotnes idejām.
            Jauniešu Saeimas foto

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!