ceturtdiena, 2022. gada 24. novembris

Lāčplēša dienā 23.11.2022.

2022.gada 23.novembrī 
ar koncertlekciju "Lāčplēša dienā" 
piedaloties Rūtai Dūdumai-Ķirsei un Jānim Ķirsim,
 
noslēdzās valsts svētku mēnesis. 
 


        Novembrī mācību un audzināšanas procesā īpaša uzmanība tiek veltīta  pilsoniskuma, valstiskās piederības veicināšanai. Lāčplēša dienā 11. novembrī – Ierindas skatē 1.-9. klašu skolēni demonstrē sporta stundā apgūtos ierindas elementus, vienotu klases svinīgu svētku noformējumu  un izdzied  patriotiskās dziesmas. Katras klases uzstāšanos vērtē zemessargu ekspertu komanda. 7. un 8.b klases skolēni piedalījās piedzīvojumu spēlēs “Izlūku gaitās” Ķemeru nacionālajā parkā, gūstot ieskatu latviešu strēlnieku gaitās un cīņās Ķemeru purvos, īpaši iepazīstot latviešu strēlnieku – izlūku darbību. Valsts svētku ieskaņā 17.11., jaunāko klašu skolēni sadarbojās ar vecāko klašu skolēniem (1. un 9., 2. un 8.a, 3. un 8.b, 4. un 7., 5. un 6.kl. ) spēlēs, viktorīnās un konkursos paplašināja zināšanas par Latviju un pilnveidoja sadarbības, jaunrades un uzstāšanās prasmes. 
     Koncertlekcija ir kā skolēnu izpratni par Latvijas kultūras vērtību saistību ar vēsturiskajiem notikumiem papildinošs pasākums. Tās laikā  mākslinieki Rūta Dūduma – Ķirse un Jānis Ķirsis rosināja sarunai par Lāčplēsi kā simbolisku latviešu tēlu, kas ir aprakstīts literatūrā un filmās, arī mūzikā.  Lāčplēsis simbolizē tautas diženumu, bet viņa varonība simbolizē cilvēka drošsirdību, aizstāvot dzimteni no iebrucējiem. 
    Kultūras, mūzikas klātbūtne vēsturisko procesu kontekstā ir ļoti būtiska, tādēļ arī skanēja fragmenti no Z. Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis”, mūzika no kino filmām: “Rīgas sargi”, “Baiga vasara”, “Nameja gredzens”, “Vella kalpi” un “Pūt, vējiņi”, kā arī citu latviešu komponistu radītā patriotiskā mūzika. Arī skolēni piedalījās dziedāšanā.
Koncertlekcijas muzikālo vēstījumu papildināja vēsturiski fotouzņēmumi, video fragmenti. 
   Pēc pasākuma 5.-9.klašu skolēni veica pašvērtējumu  koncertlekcijas autoru piedāvātajā darba lapā. Kā atzina 7.klases skolēni, atbildes uz dažiem jautājumiem nācās meklēt internetā, saka "iespējams neesam uzmanīgi klausījušies", taču galvenais, ka īstās atbildes  noskaidrotas un ir bagātinātas zināšanas par savu Latviju. Klases stundās analizē jauniegūtās zināšanas par Latviju, atbilstoši vecumposmam, skaidro un pamato savu skatījumu par šodienas notikumiem vietējā mērogā un pasaulē. 

skolotāja Daiga Elpere
D.Elperes foto


Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!