pirmdiena, 2019. gada 23. decembris

Ziemassvētku laiks Durbes pilī 20.12.2019.



20.decembra rītā Tumes pamatskolas 2.klases skolēni devās uz Durbes pili, lai iniciatīvas "Latvijas skolas soma" ietvaros piedalītos pasākumā "Ziemassvētku laiks Durbes pilī".
          Pirms pasākuma - klases stundā skolēni iepazinās ar Durbes pils vēsturi, tās vietu Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā; mājturības stundā notika saruna par drošības pasākumiem, lejot laimes un cepot piparkūkas, bet dabaszinību stundā - iepazīšanās ar dabas materiālu - vasku.
       Pasākuma laikā skolēni  tikās ar Durbes pils ļaudīm, kas iejutās 19.gs. beigu pils iemītnieku tēlos - fon der Reku ģimene. Uzzinājām, ka 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā pastāvēja tradīcija - muižu īpašniekiem un kalpotājiem svinēt kopīgus svētkus. Ziemassvētki bija viena  no tām svētku reizēm, kad kopā pulcējās pils īpašnieki, viņu ģimenes locekļi, draugi, pils kalpotāji, muižas ļaudis un viņu ģimenes.
        Skolēni iepazinās ar svētku  tradīcijām Durbes pilī. Praktiskajā darbībā skolēni mācījās darināt vaska sveces, lēja laimes, gatavoja dāvanu maisiņus un egles dekorus no dabas materiāliem. Pasākuma noslēgumā visi gāja rotaļās, atbilstoši 19./20.gadsimtu mijas tradīcijām.    
         Skolēni ar lielu prieku un aizrautību piedalījās visās aktivitātēs. Īpaši patika laimes liešana pils pagrabā, kuru daži veica pirmo reizi dzīvē. 
Paldies visiem Durbes pils darbiniekiem,
kuri iejutās savos tēlos, un sniedza mums neaizmirstamas emocijas un jaunas zināšanas!

skolotāja Renāte Važa

R.Važas foto

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!