trešdiena, 2019. gada 18. decembris

Nodarbība gida vadībā Tukuma muzeja Audēju darbnīcā 17.12.2019.


      
            17.decembrī programmas "Latvijas skolas somas" ietvaros 8.klases skolnieces skolotājas A.Antules-Antiņas vadībā iepazinās ar Tukuma muzeja Audēju darbnīcu. Vispirms meitenes aplūkoja audējas I.Konrādes izstādi "Leduspuķes zieds", ieklausoties darbnīcas vadītājas V.Šulca interesantajā stāstījumā. Priekšstatu un pirmās iemaņas aušanas procesā meitenes guvušas mājturības un tehnoloģiju stundās aužot dažādas audenes un minigobelēnus, tāpēc īpaša interese par īstajām stellēm. Ir tik pārsteidzoši uzzināt, kā  šajās stellēs top lakati, segas, lina galdauti, brunču un kreklu audumi, jostas. Katrai audējai ir svarīgi domāt ne tikai par krāsu un rakstu salikumiem, bet arī par laiku un izmaksām, kas ieguldītas izstrādājumā. Būtiski, ka tādējādi tiek saglabāts nacionālais kultūras mantojums.
     Pēc iepazīšanās ar darbnīcu, aprīkojumu un aušanas procesa vērošanas, meitenes pašas sēdās stellēs. Lupatiņa pie lupatiņa un top pirmais kolektīvais darinājums, savukārt Elīzai izdodas noaust mazo grāmatzīmīti ar uzrakastu "Tume".
    Pēc nodarbības radās jaunas ierosmes -"es vēlētos aust ne tikai lupatnieka stellēs", "es varētu apmeklēt brīvajā laikā un vispirms noaust lupatu deķīti un pēc tam sēsties citās stellēs". Turpmākā mācību procesā noderēs gan jaunā pieredze, gan jaunās zināšanas.
     Paldies Audēju darbnīcas vadītājai Vinetai Šulcai par lielisko nodarbību!
skolotāja A.Antule-Antiņa
A.Antules-Antiņas foto

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!