trešdiena, 2019. gada 13. novembris

"Latvijas gadsimts"12.11.2019.


Latvijas gadsimts. Koncertstāsts.

Valsts svētku nedēļā – 12.novembrī 1.-9.klašu skolēni devās vēsturiskā muzikālā ceļojumā, iepazīstot profesionālo mūziku, personības no pirmsākumiem līdz mūsdienām Latvijā.  Koncertstāstu izveidojusi vokālā grupa UNIVERSUM, kurā  apvienojušies četri profesionāli mūziķi ar bagātu pieredzi klasiskās un tautas mūzikas žanros.  Baiba Rudzīte, Līga Paegle, Mikus Abaroniņš un Rihards Rudzītis savu  pieredzi guvuši Latvijas profesionālajos koros, kā arī ansambļos FRAMEST un DAILE.
Pirms koncerta - mācību stundās, klasēs stundās, atceroties nozīmīgākos notikumus Latvijas 101 gadu garajā pievērsa uzmanību tam, kā šie notikumi atklājas mūzikā. Interesanti, ka Baumaņu Kārlis valsts himnu “Dievs svētī Latviju” komponējis pie flīģeļa. Šobrīd arī skolēni var baudīt flīģeļa skanējumu, jo tas kopš 2019.gada vasaras atrodas Tumes kultūras namā.
 Koncerta laikā ar nelieliem stāstiem un vizuālām projekcijām vokālā grupa UNIVERSUM izdziedāja latviešu komponistu radītās mūzikas ceļu, sākot ar tautasdziesmu “Rīga dimd”, kas koncerta noslēguma piedevās jau izskanēja kā “Tume dimd”. Tālāk stāsts par mūziķu skolotāju Jāni Cimzi,  dziesmu - himnu „Dievs svētī Latviju” un Kārli Baumani, Latvijas konservatorijas dibinātāju Jāzepu Vītolu. Fantastiski skaisti izskanēja Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”. Un kur vēl  Arvīda Žilinska rotaļīgā “Lelles jaka”, I.Kalniņa sirsnīgais “Zilais putniņš”. Klausoties R.Paula “Manai Dzimtenei” izbaudījām lielo Dziesmu svētku Mežaparkā sajūtu. Īpaši jutāmies, kad kopā ar ansambļa dalībniekiem dziedājām Z.Liepiņa “Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas” un R.Kaupera “Manu dziesmu”.
Paldies vokālajai grupai UNIVERSUM par koncertstāstu, kas mūsos raisīja emocionālo pacēlumu, vienotības sajūtu, prieku un lepnumu par Latviju!
 skolotāja Daiga Elpere
Foto: Agnese Čamane

                                                                                                                                        



Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!