otrdiena, 2019. gada 12. februāris

Ē.Vilsona monoizrāde "Nezāle" pēc R.Blaumaņa motīviem

5. - 9.klašu  skolēni 
monoizrādē "Nezāle" pēc R.Blaumaņa motīviem 
2019.gada 12.februārī
   
      Pamatskolas literatūras mācību programmā iekļauta R.Blaumaņa daiļrades iepazīšana. Arī Latvijas kultūras kanonā - izcilāko kultūras un mākslas vērtību sarakstā atrodam R.Blaumaņa darbus. Šoreiz  neparasta bija teātra izrādes forma, nevis tradicionāli zināmā, bet gan - monoizrāde. Būtiski, ka tās norisē tika iesaistīti arī skolēni. 
     Izrādes ievadā aktieris Ē.Vilsons rosināja skolēnus domāt: gan par to, kādi esam un kā uzvedamies dažādās ikdienas situācijās, gan iepazīstinot ar to, kā top izrāde, piemēram, aktieru skaits, lugas izvēle, aktiera darba eksemplārs, aktiera un režisora sadarbība.
     Tas palīdzēja skolēniem iejusties izrādes noskaņā, septiņi skolēni tika iesaistīti galveno varoņu "atveidošanai". Tālāk jau emocionālais stāsts par palaidnieku Jānīti - ciema nelaimi, bāreni, kas dzīvo pie audžuvecākiem, par Jānīša un ganu meitenes Līzes attiecībām, par pieaugušo un jauniešu savstarpējām attiecībām, attieksmi vienam pret otru, rīcību un tās sekām. Lai gan notikumi risinājušies ļoti sen, tomēr problēmas, kas tajos atklājas, ir aktuāli arī šodien - kādam man būt, kā veidot attiecības ar apkārtējiem.

skolotāja Daiga Elpere
D.Elperes foto 

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Lūdzu ievērot pieklājību!